Van Moeders tot Moeders

~ Ervaringscentrum voor psychische klachten rondom zwangerschap ~

Zwangere vrouwen screenen op psychische klachten

Zwangere vrouwen met psychiatrische aandoeningen en psychosociale problemen hebben hulp nodig. Het Landelijke Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap (LKPZ) biedt hiervoor ondersteuning. Deze netwerkorganisatie heeft door oprichting van de Stichting Mind2Care het initiatief genomen om de Mind2Care, een aan de Erasmus Universiteit Rotterdam ontwikkelde online vragenlijst verder uit te bouwen tot een in de praktijk bruikbaar screen- en adviesinstrument voor zwangere vrouwen en zorgverleners. 

“Met dit screen- en adviesinstrument wordt bij alle zwangere vrouwen gekeken naar kwetsbaarheidsfactoren. Dit zijn factoren als psychiatrische en psychosociale aandoeningen en roken, alcohol of drugsgebruik”, aldus Marieke Paarlberg, gynaecoloog in Gelre ziekenhuis Apeldoorn en voorzitter van de Stichting Mind2Care. Ook wordt er gekeken of er eerstelijnsverwanten zijn met een psychose of manisch depressiviteit. Van haar zorgverlener krijgt de zwangere vrouw een pincode, waarna ze in alle rust de online vragenlijst kan invullen. Direct na het invullen leest ze wat het eventuele advies is. De zorgverlener krijgt een samenvatting van de uitslag met de belangrijkste risicofactoren van deze zwangere vrouw.

In Nederland komt bij één op de vier zwangere vrouwen minimaal één kwetsbaarheidsfactor voor. Voorbeelden van kwetsbaarheidsfactoren zijn onder andere psychische aandoeningen, huisvestingsproblemen, financiële problemen en trauma’s. “Zonder screeningsinstrument herkennen zorgverleners maar ongeveer vijf procent van de zwangeren als kwetsbaar. Bij screening met Mind2Care worden in 25 procent van de gevallen kwetsbaarheidsfactoren gevonden, wat dus vijfmaal beter is dan zonder.”, zegt Paarlberg. Lees hier het gehele artikel.

Dit artikel is geplaatst op 6 februari 2017.

Bron: Mijn Gezondheidsgids