Van Moeders tot Moeders

~ Ervaringscentrum voor psychische klachten rondom zwangerschap ~

Lancering Stichting Me Mam

Op vrijdag 16 september 2016 is Stichting Me Mam officieel gelanceerd als platform voor moeders met psychische klachten na een bevalling. Deze feestelijke gebeurtenis vond plaats in het Erasmus MC, onder toeziend oog van diverse professionals uit het werkveld van de Moeder-Baby-Units in Nederland en Belgie.

Door Karin den Oudsten wordt uitgelegd waar de stichting voor staat en wat de woorden 'Me' en 'Mam' betekenen binnen de stichting. De moeder staat centraal en dit komt tot uitdrukking in het woordje 'Me'. Met het woordje 'Mam' wordt de speciale relatie tussen moeder en kind - die behoorlijk verstoord kan zijn door psychische klachten - aangeduid. Dit spanningsveld, met als mogelijk gevolg hechtingsproblematiek, komt tot uitdrukking in het logo van Stichting Me Mam waar moeder en kind iets uit elkaar zijn geplaatst. Moeder heeft letterlijk en figuurlijk meer ruimte voor zichzelf nodig om te herstellen.  

Centraal bij Stichting Me Mam staan de ervarings- en herstelverhalen van moeders. Het delen van ervaringsverhalen van moeders zorgt ervoor dat zij zich meer verbonden met elkaar voelen. Ze voelen zich niet meer zo alleen in hun verdriet. Er is herkenning in de verhalen en erkenning voor hun eigen lijden. 

Het delen van herstelverhalen heeft als doel om te leren van anderen. Uiteraard verloopt ieder herstelproces weer anders, maar wellicht zijn er mogelijkheden waar moeders nog niet aan gedacht hebben. Alle persoonlijke ervaringen van moeders zijn belangrijk. Herstellen kan via de reguliere zorg of via de complementaire zorg of een combinatie van die twee, en zelfs met behulp van mogelijkheden die buiten de zorg aanwezig zijn, zoals schrijven en spiritualiteit. 

Voor de lancering van de stichting hadden we een knijpertje met een tekst van de stichting, waaronder de naam van de website en het email-adres. Een knijper heeft als doel dat je wasgoed blijft hangen en precies datzelfde doel hebben we ook met de stichting, namelijk dat de naam blijft hangen. 

Met een simpele druk op de knop, die twee keer over moest omdat de presentatie ermee stopte (drie vingers op 1 toets werkt niet :-) ), werd de Stichting officieel gelanceerd. Het was een bijzondere mijlpaal op een mooie plek in gezelschap van deskundige en begripvolle hulpverleners.