Van Moeders tot Moeders

~ Ervaringscentrum voor psychische klachten rondom zwangerschap ~

NIEUW
Het kan echt iedereen overkomen - Een boek over moederschap en stemmingswisselingen

Begin januari is het boek ‘Het kan echt iedereen overkomen’ verschenen. Het boek over moederschap en stemmingswisselingen is geschreven door Annemieke Kalsbeek en Anja Stevens.

Een kwart van alle Nederlandse vrouwen lijdt ooit in haar leven aan een stemmingsstoornis. Veel van deze vrouwen zijn, of worden nog, moeder. Toch is er over de combinatie moederschap en stemmingsstoornissen niet veel informatie te vinden. Hoe is het om moeder te zijn terwijl je last hebt (gehad) van een depressie of bipolaire stoornis? Durf je het moederschap wel aan? Hoe bespreekbaar is het als je niet van je baby kunt genieten? Negen heel verschillende vrouwen vertellen openhartig over hun ervaringen, in de hoop anderen met hun verhaal te helpen en het taboe op psychische problemen te helpen doorbreken.

Annemieke Kalsbeek vertelt: “Ik kreeg het idee voor het boekje toen ik van dichtbij een keer meemaakte hoe moeilijk de beslissing kan zijn of je wel of niet wilt proberen om zwanger te worden wanneer je een voorgeschiedenis hebt van depressies. Ik kwam tot de ontdekking dat als je in die situatie zit je worstelt met vragen over het moederschap en er in het Nederlands haast geen informatie beschikbaar is. Hoe is dat voor andere vrouwen met soortgelijke problemen? Daar wilde ik graag wat aan doen. Hopelijk kan het andere vrouwen en hun naasten helpen om meer te weten over hoe het moederschap is als je met stemmingsklachten te maken hebt, en ook iets van het taboe dat daarop rust wegnemen.”

Annemieke Kalsbeek en Anja Stevens willen met dit boek meer informatie over het onderwerp moederschap en depressie beschikbaar maken door een aantal vrouwen aan het woord te laten over hun ervaringen. Ze hopen dat niet alleen andere vrouwen in een soortgelijke situatie iets hebben aan deze interviewbundel, maar ook de mensen om hen heen.

Annemieke Kalsbeek is psycholoog. Ze interesseert zich in het bijzonder voor depressies en, als tegenhanger daarvan, positieve psychologie: de studie van wat het leven de moeite waard maakt, zoals welke dingen je doen ervaren dat je leven zin heeft. Anja Stevens is psychiater. Zij werkt in een centrum voor bipolaire stoornissen en op een poli voor vrouwen met psychiatrische problemen en zwangerschap(swens). Ze geeft lezingen over het onderwerp zwangerschap en psychiatrie, zowel nationaal als internationaal.

Het boek is verkrijgbaar via het SCBS Bipolaire Stoornissen van Dimence.

Dit artikel is geplaatst op 17 januari 2018.