Van Moeders tot Moeders

~ Ervaringscentrum voor psychische klachten rondom zwangerschap ~

Nieuws

Het kan echt iedereen overkomen - Een boek over moederschap en stemmingswisselingen
Een kwart van alle Nederlands vrouwen lijdt ooit in haar leven aan een stemmingsstoornis. Veel van deze vrouwen zijn, of worden nog, moeder. Toch is er over de combinatie moederschap en stemmingsstoornissen niet veel informatie te vinden. Negen heel verschillende vrouwen vertellen openhartig over hun ervaringen, in de hoop anderen met hun verhaal te helpen en het taboe op psychische problemen te helpen doorbreken.

Vrouwen met traumatische bevallingservaringen
Duidelijke uitleg, praktische en emotionele ondersteuning, en echt gehoord worden. Dat zijn door de 2.192 vrouwen die meededen met een onderzoek naar traumatische bevallingservaringen de meest genoemde factoren die hun nare ervaring mogelijk hadden kunnen voorkomen. Dit blijkt uit een Nederlandse studie naar de preventie van traumatische bevallingservaringen die op 29 mei is gepubliceerd in Archives of Women’s Mental Health.

Project MARIO
We weten dat kinderen die één of meerdere ouders met een stemmingsstoornis hebben, een verhoogd risico hebben om zelf een stemmingsstoornis te ontwikkelen, maar we weten ook dat bepaalde factoren kinderen kunnen beschermen tegen een stemmingsstoornis.

Screeningstool voor zwangeren
Zwangere vrouwen met psychiatrische aandoeningen en psychosociale problemen hebben hulp nodig. Het Landelijke Kenniscentrum Psychiatrie en Zwangerschap (LKPZ) biedt hiervoor ondersteuning. Deze netwerkorganisatie heeft door oprichting van de Stichting Mind2Care het initiatief genomen om de Mind2Care, een aan de Erasmus Universiteit Rotterdam ontwikkelde online vragenlijst verder uit te bouwen tot een in de praktijk bruikbaar screen- en adviesinstrument voor zwangere vrouwen en zorgverleners.

Traumatische bevalling
De periode rondom je zwangerschap en de geboorte van je kindje is vaak een hectiche periode waarin belangrijke levensgebeurtenissen elkaar in rap tempo opvolgen: een nieuwe baan, trouwen, zwanger worden, verhuizen, verbouwen en moeder worden. Als je deze gebeurtenissen combineert met slaapgebrek, hormonen en de verantwoordelijkheid die je als kersverse moeder ervaart, dan is het niet zo gek dat je soms aan jezelf gaat twijfelen en er nare gedachten over deze periode ontstaan.

OPROEP Onderzoeksproject "Voluit leven tijdens de zwangerschap"
De Depressie Verenging is op zoek naar een vrijwilligster voor het onderzoeksproject ‘’Voluit leven tijdens de zwangerschap’’. In dit project van 6 maanden wordt onderzoek voorbereid naar het verhogen van mentale weerbaarheid tijdens de zwangerschap. 

Documentaire Roze Wolk
Stichting Me Mam is er ontzettend trots op dat ze een vermelding heeft gekregen op de aftiteling van de documentaire Roze Wolk. Het is een documentaire die de worsteling van vier moeders weergeeft tijdens het doormaken van een postnatale depressie.


Lancering Stichting Me Mam
Op vrijdag 16 september 2016 is Stichting Me Mam officieel gelanceerd als platform voor moeders met psychische klachten na een bevalling. Deze feestelijke gebeurtenis vond plaats in het Erasmus MC, onder toeziend oog van diverse professionals uit het werkveld van de Moeder-Baby-Units in Nederland en Belgie.

Beschuit met muisjes
De 'geboorte' van een nieuwe stichting kan natuurlijk niet onopgemerkt voorbij gaan. Daarom kort een bericht over het allereerste begin. Beschuit met muisjes mag daarom niet ontbreken. Op zondag 14 februari 2016 was de eerste vergadering in Reeuwijk. Het was een prachtige locatie om er te verblijven: een prettige omgeving, prachtig landelijk en heerlijk rustig. Een ideale manier om informatie met elkaar uit te wisselen.


E-mailen
Instagram