Van Moeders tot Moeders

~ Ervaringscentrum voor psychische klachten rondom zwangerschap ~

Psychotische klachten

Het verhaal van Irene: "Kom me maar halen..."
Per dag dacht ik wel een aantal keren 'Was ik maar dood en God, kom mij maar halen'. Ik maakte serieuze plannen om mezelf van het leven te beroven, maar deelde dit met niemand. Een paar maanden later kreeg ik weer een psychose. Wat er precies gebeurd is, weet ik niet meer. Ik heb bloempotten kapot gegooid, mezelf flink beschadigd en liep in ernstig verwarde toestand met een mes in huis rond, terwijl Mees boven lag te slapen.
Lees het ervaringsverhaal van Irene

Karin (47): 'Mijn herstel begon in de isoleercel'
Toen ik nog een klein meisje was van nog geen twee jaar, was ik me blijkbaar al bewust van de kracht van woorden. Er was namelijk een uitspraak die ik te pas en te onpas gebruikte om aan te geven dat ik wat meer ruimte nodig had om te ontdekken: "zelf doen". Die woorden gaven toen al aan hoe ik het leven zag: ik wilde zelf bepalen wat ik wilde doen en hoe ik dat ging aanpakken. Gelukkig heb ik ouders die mij daarin volledig de ruimte gaven en zodoende heb ik mijn leven altijd op mijn manier vorm kunnen geven. Wat ik toen nog niet wist, is dat die uitspraak de basis was van mijn herstel van een psychische aandoening. En hoewel die twee woorden vaak ook aanleiding waren om mij binnen het gezin als 'eigenwijs' te betitelen, heb ik de negatieve lading voor mezelf kunnen omdraaien naar iets krachtigs: eigen wijsheid. En daar ligt de kern van mijn herstel.
Lees het herstelverhaal van Karin den Oudsten 

Anoniem: "Het was een les in dankbaarheid en kwetsbaarheid."
Na het meemaken van een kraambedpsychose had ik de behoefte om me op emotioneel niveau te verdiepen om zo weer dichterbij mijn gevoel te komen. Dit heb ik gedaan met lichaamsgerichte therapie. Emoties die ik lang had weggestopt, hebben weer ruimte gekregen. Dit is geen makkelijk proces, zeker niet als je net moeder bent geworden. Toch denk ik - als ik voor mezelf spreek - dat ik een betere moeder kan zijn door dichterbij mijn eigen emoties en gevoelens te staan.
Lees het anonieme herstelverhaal