Van Moeders tot Moeders

~ Ervaringscentrum voor psychische klachten rondom zwangerschap ~

Boeken over psychotische klachten


Titel: De grote zwarte wolk

Auteur: Monica Klöpping

Samenvatting: Dit boek is een dagboek waarin de schrijfster haar ervaring met haar tweede zwangerschap, bevalling en moederschap beschrijft met een postnatale psychose en later een depressie. Op een ingrijpende wijze geeft ze weer wat ze heeft meegemaakt en hoe ze het heeft ervaren. 


Titel: Na het bidden ga ik dood

Auteur: Karin den Oudsten

Samenvatting: Het boek is een bondige eerste kennismaking met de diagnose kraambedpsychose. De veel voorkomende symptomen komen hierbij aan de orde. Van twee kanten wordt dit belicht: tijdens de psychose zelf en met commentaar vanuit de herstelperiode erna. Dit eerste boek is voornamelijk vanuit het verstand geschreven, om alle gebeurtenissen chronologisch te kunnen plaatsen.


Titel: Mama, interrupted

Auteur: Monica Klöpping

Samenvatting: Na de geboorte van haar dochtertje kan Monica haar geluk niet op. Alles loopt op rolletjes en het leven is mooi. Kort daarop raakt ze opnieuw zwanger. Donkere wolken pakken zich samen boven het gezin. Dramatische gebeurtenissen volgen elkaar in rap tempo op en laten Monica achter in een toestand van vertwijfeling. In een vlaag van verstandsverbijstering slaat zij de hand aan zichzelf. De poging mislukt. Monica heeft te maken met een psychose.


Titel: Angst en Onrust

Auteur: Karin den Oudsten

Samenvatting: Vijf dagen na de bevalling van haar jongste zoon voelt Suus zich ineens heel vreemd. Tegen haar man Roel vertelt ze dat de wereld zal veranderen en dat zij daarin een leidende rol zal spelen. Voor haar is het duidelijk dat ze God is geworden: ze voelt het verdriet van alle mensen in de wereld en herschrijft de Bijbel tot een paar basisregels die voor iedereen toepasbaar zijn. De Duivel verschijnt in allerlei gedaantes en als dit gebeurt bij haar pasgeboren baby speelt ze met de gedachte om hem om te brengen.


Titel: Het verstand voorbij

Auteur: Inez Lotichius

Samenvatting: Na de geboorte van haar zoon Christiaan krijgt Julia een kraambedpsychose. De psychiater besluit dat ze direct moet worden opgenomen, zonder kind. Ze belandt in een isoleercel waar ze een week verblijft. Dit boek gaat over de tijd na de separatie en de lange periode van herstel. Wanhoop en humor wisselen elkaar af. Door de summiere en bijzondere schrijfwijze word je meegenomen in de ondoorgrondelijke wereld van de psychose.


Titel: Vervreemd van mezelf en mijn omgeving

Auteurs: Fleur Schreurs en Anja Stevens 

Samenvatting: Het boek is geschreven door psychiater Anja Stevens en psycholoog Fleur Schreurs. Het is een bundeling van ervaringsverhalen over een postpartum psychose. De angst die zij hebben gevoeld, het onbegrip en de onwetendheid van de omgeving speelden hen parten. Dit boek creëert kennis, erkenning en steun voor iedereen die hiermee in aanraking komt.


Titel: Kortsluiting in mijn hoofd

Auteur: Brenda Froyen

Samenvatting: Brenda is pas bevallen van haar derde zoontje als ze psychotische klachten krijgt. Ze heeft hallucinaties waarbij de grens tussen realiteit en waan vervaagt. Haar psychose haalt haar hele leven en dat van haar omgeving overhoop. Het is een relaas van haar zoektocht naar hulp. Fragmenten uit verplegingsrapporten en het dagboek van haar man en zus geven een totaalbeeld van hoe de psychose verloopt.


Titel: Ben niet gek, ben net moeder

Auteur: Manon Valken

Samenvatting: Stel je voor dat je na de bevalling hyperactief bent, niet meer kunt slapen en de realiteit compleet uit het oog verliest. Dat overkwam Manon. Zonder enige psychiatrische voorgeschiedenis ontwikkelt zij een kraambedpsychose en wordt zij op dag twaalf van haar kraambed opgenomen in een psychiatrische instelling. Nadat ze hiervan hersteld is - acht weken later - en weer naar huis mag, heeft ze ineens geen energie meer.

Klik op een cover van een boek om te kunnen bestellen.


E-mailen
Instagram