Van Moeders tot Moeders

~ Ervaringscentrum voor psychische klachten rondom zwangerschap ~

Boeken over depressieve klachten 

>> Klik op de cover van het boek om naar de site te gaan waar je het boek kunt bestellen.

 

Titel: Ben ik nou gek?

Auteur: Saskia Oudshoorn

Samenvatting: Heel langzaam sluipen de paniekaanvallen haar leven binnen. Als Suus wakker wordt op de psychiatrische afdeling van een ziekenhuis wil ze meteen naar huis. Dat kan, maar dan moet ze wel een vreemde baby meenemen. Lukt het haar om te ontsnappen of gaat ze accepteren dat het haar baby is?

 

Titel: Er was eens een zwarte wolk

Auteur: Quintra Rijnders

Samenvatting: Dit boek vertelt het verhaal van een vrouw die alles goed voor elkaar had, maar ten prooi viel aan depressieve klachten na een bevalling. Samen met haar man vindt ze oplossingen die uniek zijn voor hun situatie, maar kunnen zeker als inspiratie dienen voor eenieder die daar behoefte aan heeft."


Titel: Kraamtranen

Auteur: Eileen Engels

Samenvatting: Dit boek is het resultaat van 30 jaar ervaring als PND-specialiste. Er wordt ingegaan op klachten die te maken hebben met PND, maar ook aanverwante problemen worden besproken. Er is een aantal openhartige verhalen opgenomen van vrouwen die een PND hebben of hebben gehad.
Titel: Postpartum depressie voor Dummies

Auteur: S.S. Bennett

Samenvatting: Dit inzichtelijke boek vertelt je alles over deze ziekte en legt op heldere wijze uit waarin deze verschilt van de 'babyblues'. Je leest waar je de juiste hulpverleners vindt,hoe je de verschillende behandelingen (medicatie, therapie en praatgroepen) kunt beoordelen en hoe je een uitgebreid herstelplan maakt.


Titel: Hoezo roze wolk?! Herkenning & houvast voor moeders met een grijze wolk

Auteur: R. Tjoelker

Samenvatting: Op het moment dat je baby er is, zit je samen met je kindje en je partner heerlijk op een roze wolk. Vaak is de realiteit anders en lijkt die roze wolk eerder op een grijze wolk. Er zijn bijvoorbeeld complicaties bij de bevalling, de borstvoeding komt niet op gang of je baby huilt veel. Je voelt je machteloos, onzeker, gefrustreerd of ongeschikt als moeder.


Titel: De mooiste tijd van je leven

Auteur: M. Castelein

Samenvatting: Nog nooit waren Nederlandse vrouwen zo hoogopgeleid en was er zoveel te kiezen. Maar het mooiste lijkt nog steeds moeder worden. Zo wordt het ook voorgespiegeld in de bladen, op televisie en in een oneindige vloed aan zwangerschapsboeken: het sprookje van de moderne moeder die alles combineert.
Maar moeder worden is niet alleen maar leuk; het is een aanslag op het lichaam en een forse ontregeling van het leven.


Titel: In de schaduw van mijn geluk

Auteur: B. Shields

Samenvatting: Brooke Shields vertelt in In de schaduw van mijn geluk voor de eerste keer over de beproevingen, het verdriet en uiteindelijk de vreugde voor, tijdens en na de geboorte van haar dochter Rowan. Met relativering en zelfspot en vooral met veel kennis van zaken beschrijft ze het diepe dal van haar postnatale depressie, een onderwerp dat nog altijd te vaak wordt doodgezwegen.

 

Titel: Postnatale depressie

Auteur: J. Huibers

Samenvatting: In dit boekje geeft de veel publicerende auteur en huisarts Jaap Huibers een geheel andere uitleg aan het verschijnsel post-natale depressie dan tot nu toe vaak werd gegeven. Hij stelt dat de depressie niet alleen psychisch is maar veeleer een lichamelijke oorsprong heeft, n.l. een verstoring in de huishouding van mineralen en vitaminen in het lichaam.


Titel: Postpartum depressie - depressief na een bevalling: oorzaken, gevolgen en adequate ondersteuning

Auteur: A.M. Meulink

Samenvatting: Postpartum depressie komt schrikbarend veel voor. Op geen enkel moment in hun leven zijn vrouwen vatbaarder voor psychische aandoeningen dan in de periode rond een bevalling. Dit boek maakt, op basis van actuele wetenschappelijke inzichten, helder wat bekend is over de oorzaken en de gevolgen van postpartum depressie.

Titel: Toen kreeg ik weer lucht

Auteur: Tilda Timmers

Lees haar gastblog

Samenvatting: Moeder worden is een van de meest ingrijpende gebeurtenissen in je leven. Niet elke vrouw zit na de bevalling op een roze wolk, soms is die wolk een verstikkende grijze. Je bent somber en vindt het spannend, je twijfelt of je een goede moeder bent en je slaapt slecht.
Je omgeving heeft niet altijd begrip voor zo'n postnatale depressie en je durft er zelf misschien ook niet over te praten. Tilda doorbreekt het taboe en helpt je met dit boek om je depressie te overwinnen en je leven terug te krijgen.

Klik op een cover van een boek om te kunnen bestellen.