Coaching


Coaching is een proces waarbij een coach je begeleidt en ondersteunt bij het bereiken van specifieke doelen en het ontwikkelen van vaardigheden. Het is een laagdrempelige manier om herstel te bevorderen. Dit kan via verschillende soorten gespreksvoering:

  • Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)
  • Oplossingsgerichte Gespreksvoering
  • Motiverende Gespreksvoering


Neuro Linguïstisch Programmeren (NLP)

De methodiek NLP komt voort uit het bestuderen van therapeuten die grote resultaten in therapie bereikten. Er werd gekeken naar welke gedachtepatronen, emoties en gedrag naar succes leidden en welke juist niet. NLP gaat over het ontdekken hoe je de dingen doet die je doet en hoe je deze kunt veranderen. Het is op verschillende manieren beschreven als de techniek van de mind en de studie van succes.


Oplossingsgerichte therapie 
Oplossingsgerichte therapie is een vorm van hulpverlening die gericht is op het benutten van de sterke kanten en hulpbronnen van de cliënt. Samen met de hulpverlener onderzoekt de cliënt welke vaardigheden hij al in huis heeft om zijn problemen aan te pakken. 


Deze therapie is een manier van werken die gericht is op het versterken van de autonomie van cliënten, waarbij de aandacht vooral uitgaat naar de oplossing in plaats van naar het probleem. De hulpverlener stimuleert een cliënt om zich een toekomst voor te stellen waarin het probleem is opgelost.


Motiverende Gespreksvoering

Het doel van Motiverende Gespreksvoering is het op gang brengen van gedragsverandering bij cliënten, via het ontwikkelen van de motivatie. De doelgroep van de methode bestaat uit cliënten die gedragsverandering overwegen of voor wie gedragsverandering kan bijdragen aan het behalen van doelen.

Counseling


Terwijl coaching een proces is waarbij een coach je begeleidt en ondersteunt bij het bereiken van specifieke doelen en het ontwikkelen van vaardigheden, is een counselor meer gericht op de onderliggende problemen. 


Een counselor onderzoekt samen met de cliënt waar het probleem in het verleden is ontstaan en kijkt vervolgens hoe de onderliggende oorzaken en patronen veranderd of opgelost kunnen worden. Als counselor ga je er vanuit dat cliënten de antwoorden in zichzelf hebben opgeslagen.


Het persoonlijke verhaal van de cliënt bevat veel onontdekte patronen die in het hier en nu een rol spelen. Ook de relatie tussen lichaam en hoofd is een belangrijke focus van counselors.

Voeding


Voeding is direct van invloed op hoe je je voelt. Gezonde voeding ondersteunt de aanmaak van neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine. Dit zijn stoffen in de hersenen die er voor zorgen dat je je goed voelt.


Stressvolle momenten zoals psychische problemen vragen veel energie van je lichaam en je denkvermogen. Daarom is het belangrijk om extra fruit te eten, zodat je genoeg fructose en glucose binnenkrijgt. Het voorziet de hersenen, het hart, de bijnieren, de lever en de voortplantingsorganen van brandstof en houdt deze aan het werk.


Zware of vettige maaltijden zijn lastig te verteren, terwijl groente en fruit juist energie geven. Afwisseling van groente en fruit zorgt ervoor dat je veel verschillende soorten vitamines en mineralen binnenkrijgt die je positief ondersteunen.


Het is zinvol om te weten welke soorten groenten en fruit je beter kunt vermijden en welke juist aan te raden zijn. De juiste keuze zorgt ervoor dat je je meer in balans voelt waardoor je beter in je vel komt te zitten.

Beweging


Bewegen is goed voor iedereen. Van frisse buitenlucht knap je altijd op. Bovendien is het fijn om een wandeling met de kinderwagen door het park of het bos te maken. Het is wetenschappelijk aangetoond dat bewegen goed werkt tegen psychische klachten. 


Veel en te intensief sporten op een sportschool kost in deze herstelperiode al snel teveel energie. Een goede balans is erg belangrijk, want het lichaam heeft in deze fase juist opbouwende energie nodig. Als je beperkingen in je lichaam voelt die het bewegen jou hinderen of die jij als pijnlijk ervaart, neem dan contact op met een fysiotherapeut of osteopaat.


Wat haalbaar is en welke vormen van bewegen bij jou passen is een persoonlijke kwestie.

Zingeving


  • Heb je weleens nagedacht over wat de zingeving van het leven is?
  • Weet jij hoe je jouw leven zinvol kunt leven?
  • Is de zingeving in het leven veranderd toen je moeder werd?


Door de snel veranderende wereld dreigen we steeds meer op onszelf teruggeworpen te worden. Een gevoel van leegte, eenzaamheid en uitzichtloosheid kan op de loer liggen. Juist daardoor zal de behoefte aan zingeving in onze samenleving steeds belangrijker worden.


We vragen ons steeds vaker af: wat doe ik het liefst, waarom doe ik wat ik doe en wat is de reden dat ik dat zo graag wil? De behoefte van mensen om begeleiding te zoeken naar een meer zinvol leven is daarom groter dan ooit.

Stigmatisering


Over mensen met psychische aandoeningen bestaan veel vooroordelen. We noemen dit stigma, een krachtig negatief sociaal stempel dat de manier beïnvloedt waarop mensen zichzelf zien en gezien worden. Ze krijgen te maken met onbegrip, vooroordelen, buitensluiting en discriminatie. Dit zit vaak diep geworteld in onze samenleving. Geen wonder dat velen ervoor kiezen hun aandoening te verzwijgen.


Bijna de helft van mensen met een psychische aandoening lijdt onder zelfstigma. Je vindt zelf dat je geen knip voor de neus waard bent vanwege je aandoening. Of je vindt vooroordelen van anderen over jou terecht. Als je je bewust bent van je eigen stigma’s kun je hieraan werken om dat te verbeteren en er minder last van te hebben. Het kan je zelfbeeld in gunstige zin bevorderen.


Postpartum psychische klachten
Als je bevallen bent en je hebt psychische klachten, dan heb je het dubbel zwaar. Je hebt niet alleen met een psychische aandoeningen te maken, maar ook het lichamelijk herstelproces heeft tijd nodig. Daardoor kan het een lang en moeizaam proces worden.


Van alle kanten worden 'goedbedoelde' opmerkingen geuit, zoals "dat je van je kindje moet genieten" of "dat je blij moet zijn met een gezond kindje". Dat zijn uitspraken die jou niet helpen. Integendeel. Je kunt dus te maken krijgen met veel onbegrip en vooroordelen van anderen. Hierdoor kan het herstelproces belemmerd worden en wordt het nog lastiger om de regie op je eigen leven weer terug te krijgen.


Probeer eens onder woorden te brengen wat die uitspraken met jou doen. Welke gevoelens en gedachten komen er bij jou omhoog? Vertel dit eens tegen degenen die dergelijke uitspraken doen.


Inmiddels is de documentaire 'Ze wist toch waar ze aan begon...?!' uit. Deze gaat over stigmatisering van pasbevallen moeders met psychische klachten.


Bron: Samen Sterk zonder Stigma